Satakunnan Kotien Puolesta ry 50 vuotta

Marraskuun 20. päivänä 1966 perustetun Satakunnan Kotien Puolesta ry:n toimintamuodot ovat 50 vuodessa muuttuneet, mutta ydinajatus on pysynyt samana: vapaaehtoistyötä tehdään perheen, lasten ja vanhusten hyväksi. Viime aikoina on keskitytty erityisesti ikäihmisten parissa tehtävään työhön.

Samoin pitävät edelleen paikkansa yhdistystä perustamassa olleen SDP:n kansanedustajan ja ministerin – myöhemmin Kansaneläkelaitoksen johtajan – Margit Ekmanin sanat yhdistyksen alkutaipaleella: Ei vain taloudellinen apu ole tarpeellista yhteiskunnassamme, vaan henkinen tuki on monasti paljon tärkeämpääkin. Yhdistyksellä tulee olemaan työtilaisuuksia aloilla, joilla suurella rahalla ei ole ensi sijaa, vaan halulla tehdä työtä toisten auttamiseksi.

”Perheessä on ihmissuhteiden perusta” on ensi vuonna 55 vuotta täyttävän valtakunnallisen Kotien Puolesta Keskusliiton ja sen jäsenyhdistysten tunnus. Vapaaehtoistyö lähimmäisten hyväksi kiinnostaa, ainakin tässä yhdistyksessä: jäsenmäärä on kasvanut -huomattava varsinkin 2010-luvulla. Samoin yhdistyksen luennoille tulee aina kymmeniä, jollei satoja kuulijoita, ja yhdistyksen järjestämille matkoille lähetään useimmiten kahdella linja-autolla, oli kohde setteri ”umpimähkä”, josta osallistujat eivät tiedä mitään etukäteen, tai ennalta ilmoitettu määränpää. Satakunnan Kotien Puolesta -yhdistyksen perustava kokous pidettiin Porin Suomalaisen Säästöpankin kerhohuoneessa 20.11.1966. Koollekutsuja oli Satakunnan Sos. dem. naispiirijä osallistujina oli 23 SD naisosastojen.

Kuvia vuosien varrelta: